Αρχιτεκτονικές μελέτες

Εξειδίκευση στη ξενοδοχειακή λειτουργία
Αναδόμηση και #ανακαίνιση ξενοδοχειακού εστιατορείου 4*
#airbnb renovations
Μια άδεια παλιά αποθήκη, μια καλλιτεχνική άποψη του κέντρου της πόλης και η λογική μιας επένδυσης συντέλεσαν στην σύλληψη διαχωρισμού και σύνθεσης ενός συμπλέγματος τριών μικρών διαμερισμάτων προς βραχυπρόθεσμη αλλά και μακροχρόνια εκμετάλευση. Ιδέα η αντανάκλαση στον εσωτερικό χώρο της αρενωπής και χαρακτηριστικής κεντρικής αθηναικής πολεοδομικής εικόνας, οι καθετότητες υπογραμισμένες με κάθε αρχιτεκτονικό μέσο όπως με τις δυναμικές ανακλάσεις υλικών, ενώ παράλληλος στόχος η επίτευξη ασφάλειας, θαλπωρής και άνεσης, προυποθέσεις για του είδους προγράμματα. Η Εργονομία χώρων, ο εξειδικευμένος σχεδιασμός αλλά και η επιλογή υλικών αντοχής στάθηκαν αρωγοί μιας επιτυχημένης σύζευξης της επιχειρηματικής επένδυσης με την οικιστική ποιοτική αισθητική. 
Καθολική αναδιάταξη, ανακαίνιση, ενοποίηση των δύο ανωτέρων ορόφων πολυκατοικίας του 70, με πολλαπλούς σχεδιαστικούς αισθητικούς περιορισμούς και κατασκευαστικές δυσκολίες, προς δημιουργία οικογενειακής κατοικίας. Ο αποκλειστικός σχεδιασμός βασίστηκε σε συγκεκριμένες ανάγκες όλων των μελών, υψηλές απαιτήσεις, αλλά προσαρμόστηκε και στις ιδέες της οικογενειακής εξέλιξης όσο και την διαχρονικότητα λειτουργιών και υλικών. Επικράτησε στην αρχιτεκτονική διάταξη η άνεση κατοίκισης και η διαχείριση ισχυρής ιδιωτικότητας του κάθε οικογενειακού μέλους, η εξέταση του κάθε χαρακτήρα, εως και η απομόνωση ειδικού χώρου για οικιακή βοηθό, δημιουργώντας όμως αρμονικούς πόλους στενής οικογενειακής συνάντησης και φυσικής συμβίωσης. Επέκταση των ανωτέρων η οικογενειακή ηρεμία.   
Οι τελευτάιες και νέες προδιαγραφές ασφαλείας κολυμβητικών δεξαμενών, η αξία του νερού στις ημέρες μας και η σημασία της οικονομίας, σε συνδιασμό με επικαιροποιημένες ανάγκες τουριστικών αναγκών κι αισθητικής επέβαλλαν την μελέτη και αναμόρφωση ενός απο τους κύριους χώρους που αναζητούν οι ξένοι επισκέπτες μας. Κύριες ιδέες η σχέση με το περιβάλλον τοπίο και χαρακτήρα, οι υδάτινες συνθέσεις, οι νέες εμπειρίες και οι διαφορετικές αισθήσεις που μπορούν να προσφέρουν αυτές. 
Σύνθεση με κτήριο, προσθήκη εξωτερικού ανελκυστήρα που δευτερεύοντα μετά τον λειτουργικό ρόλο είχε και την προσθήκη επιβλητικότητος και ολοκλήρωση χαρακτήρα της κτηριακής όψης. Μια αντισεισμική σύζευξη δύο δομικών σωμάτων διαφορετικής ιδιοπεριόδου αλλά και μια οπτική σύζευξη τομών ενός θαλάσσιου μετώπου με τον αστικό ιστό. Περιβάλλουσες ατμόσφαιρες που δε θα μπορούσαν να μην ενταχθούν στην μελέτη ανθώπινης αντίληψης. Ετσι αποφασίστηκε η διαφάνεια προς μέτωπο θάλασσας και προς την πόλη με αποτέλεσμα τη μετατροπή μιας συνηθισμένης κατακόρυφης μεταφοράς σε εμπειρία, σε μια οπτική κίνηση που ξεκινάει στις φυλωσίες κοκοφοινίκων δεκαπέντε μέτρων προς μια ευρύτερη οπτική διάνοιξη κι αντίστροφα μια προσγέιωση απο τον ορίζοντα στο φυσικό επίπεδο του ανθρώπου.     
Απελευθέρωση απο την έννοια του "περιορισμού", αυτού που μπορεί η ίδια η ύλη μέσω της διάταξης υποσυνείδητα να φέρνει, ρευστότητα των χώρων, φυσικά υλικά και οριζόντιες με το τοπίο συνθέσεις ορίζουν την αντίληψη ενος βραχυπρόθεσμα ενοικιαζόμενου διαμερίσματος που σκοπό έχει μια φυσική, ανάλαφρη, αναζωογονητική και ξεκούραστη διαμονή.  #φυσικά_υλικά #φωτεινοί_χώροι #ψυχολογία_διάθεση_οικία #μινιμαλισμός_διαμερισμα  
Μια ευέλικτη, πολυλειτουργική αίθουσα, σχεδιασμένη ώστε να προσαρμόζεται σε χρήσεις συνέδριωνν, γάμους, κάθε είδους εκδηλώσεις. Η υιοθέτηση ενός καινοτόμου ηχομονωτικού συστήματος με απορρόφιση αερόφερτων θορύβων και κραδασμών εξασφαλιζει την άνεση των επισκεπτών του ξενοδοχείου κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Η επιφάνεια της κάτοψης διασπάται μόνο από μερικούς ημιδιαφανείς τοίχους κατασκευασμένους απο υαλότουβλα όπου υπάρχει αρχιτεκτονική ανάγκη λειτουργικών διαχωρισμών, οργάνωση της κυκλοφορίας των επισκεπτών και φιλτράρισμα του τμημάτων οπτικού πανοράματος. Η ιδέα των αφηρημένων ορίων μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου παρατείνουν την ανθρώπινη επαφή με τη μεσογειακή ατμόσφαιρα. Υποστηρίζοντας αυτήν την ιδέα, ακόμη και το περιμετρικό σύστημα υαλοπινάκων σχεδιάστηκε να κινείται μέχρι ολική απομάκρυνσή του, προσφέροντας έτσι διαφορετικές αντιλήψεις του χώρου ανάλογα με τις αντανακλάσεις, το εξωτερικό φως και τις καιρικές συνθήκες.
Προσεχώς
Νότια Γαλλία αρχές του αιώνα. Bouches du Rhone, φημισμένη για τα βουνό, την αμπελουργία, τα κρασιά της. Αναπνέοντας τον αέρα του τόπου αυτού, είναι σαν να αναβιώνουμε την λογοτεχνία του Μαρσέλ Πανιόλ. "La Gloire de mon Pere.." Μέσα σε ένα γερασμένο αμπέλι στους πρόποδες της πλαγιάς βρισκόμαστε για να ανακαινίσουμε ένα πέτρινο Cabanon, όπως λεγόταν η αποθήκη του γεωργού, χτισμένη από πέτρες και χώμα. Γκρεμισμένη από τον χρόνο, κάπου εκεί ισορρόπησε η φύση με το έργο του ανθρώπου.
Δωμάτια και εξοπλισμός απο φυσικά και μόνο θαλασσινά υλικά, ξεβαμμένο απο τον ήλιο ξύλο, λείο μάρμαρο και άγρια πέτρα, χρωματισμοί του εδάφους της περιοχής και διαφάνειες, σε μια επικαιροποιημένη νεανική αντίληψη και αρχιτεκτονική τάση όπου τον χώρο καθορίζει η ίδια η φύση. #ενεργειακή_αρχιτεκτονική #φυσικότητα χώρων #ξεκούραστοι_χώροι #ανακαίνιση      

ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Diplôme du Gouvernement (DPLG)

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ (DPEA)

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ

ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ 100451

 

 

Send us an e-mail

Contact us whenever you need advice or help....

Κωδικός επιβεβαίωσης: Κάντε κλικ για ανανέωση